Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


René Magritte

René Francois Ghislain Magritte (1898. november 21. – 1967. augusztus 15.) belga szürrealista művész. Elmés és szórakoztató képeiről vált ismertté.

 Kép ÉLETE: Magritte a belgiumi Lessines-ben született Leopold Magritte legidősebb fiaként. Első rajzóráit 1910-ben vette. 1912-ben anyja öngyilkosságot követett el, és a Sambre folyóba vetette magát. Magritte jelen volt a holttest kiemelésénél. Anyja lebegő holttestének képe, arcát takaró ruhája ihlethette 1927-1928 közti festménysorozatát, melyeken az arcok anyaggal takartak (ld. Les Amant). Bár Magritte maga nem kedvelte ezt az értelmezést. Brüsszelben, az Académie Royal des Beaux-Arts -ban tanult két évet, 1918-ig. 1922-ben elvette Georgette Bergert, akivel már 1913 óta ismerték egymást.

Magritte egy tapétagyárban dolgozott, poszter- és hirdetéstervezést végzett. 1926-ban aztán szerződést kötött a brüsszeli Galerie la Centaure-ral ami lehetővé tette, hogy minden idejét a festésnek szentelje. 1926-ban készítette első szürrealista festményét, az Elveszett zsokét (Le jockey perdu). 1927-ben rendezte első kiállítását Brüsszelben, túlnyomórészt absztrakt művekből. A kritikusok szörnyülködtek a képek láttán.

Sikertelenségétől depressziósan Magritte Párizsba költözött. Itt élt 1927 és 30 között. Megismerkedett Giorgio de Chiricosszal, a metafizikus festővel aki nagy hatást tett rá. Jó példa erre, a Chiricos által „a szeretet dalá”-nak keresztelt műve; benyomásai ebben öltöttek formát.

Ahogy a Galerie la Centaure bezárt, visszatért Brüsszelbe. Brüsszel akkoriban a kultúra iránt érdeklődő baráti körök találkozóhelye volt. Itt ismerkedett meg André Bretonnal – akinek szürrealista baráti köréhez tartozott Paul Éluard, Joan Miró, Hans Arp is –, később pedig Salvador Dalíval. Öccsével ügynökséget alapított. Ez jelentette a megélhetést számára. Apja 1928. augusztusában elhunyt. 1929 és 1966 között több újság és lap szerkesztője volt. Több rövidfilmet is forgatott. Az impresszionisták felé orientálódott továbbra is. Belépett a belga kommunista pártba; majd kilépett onnan, és előadásokat tartott saját munkáiról.

Belgium német megszállása alatt a II. világháború során Brüsszelben maradt ami szakításhoz vezetett Bretonnal. Ebből az időből való munkáin régi pesszimizmusát és erőszakoss hangvételét látjuk viszont.

New Yorkban képeit két retrospektív kiállításon mutatták be: először a MOMA -ban 1965-ben, majd a Metropolitan Muzeumban 1992-ben.

Magritte hasnyálmirigyrákban halt meg 1967. aug. 15-én. Schaarbek-i temetőben, Brüsszelben temették el.

A nyilvánosság érdeklődése a 60-as években nőtt meg jelentősen művei iránt. Képzetei különösen a pop-art, a minimalista és a konceptualista művészeket ihlették meg. 2005-ben a 9. helyet érte el a De Grootste Belg (a legnagyobb belga) vallon listáján. A flamand listán a 18.-dik lett.

Galériámban kedvenc Magritte-képeimből mutatok be néhányat

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

szalaikincses.eOldal.hu

(Ibolya, 2010.01.28 21:00)

Nagyszerű képek!Csodálatos élmény!
Gratulálok a honlaphoz!

edouard.manet@freemail.hu

(Edouard Manet, 2008.03.02 03:14)

Edouard Manet: A balkon (1868)
Döbbenetes, hogy Manet és Magritte képe között még 100 év sem telt el, és mégis mennyire megváltozott a festészet, a művészet, a világlátás: minden.
Mindkét mester más-más értelemben ámulatos.

http://join2day.com/abc/M/manet/manet17.JPG