Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orgoványi Gábor

 A SplitDeco (osztott dekoráció) egy új művészeti irányzat, melynek megalkotása Orgoványi Gábor képzőművész nevéhez fűződik. Jelenleg kizárólag az Artoris Műterem alkotógárdája hozza létre SplitDeco™ védjegy alatt műalkotásait. A SplitDeco stílusban készült alkotásokra jellemző, hogy azok általában több különálló, de tartalmilag összefüggő elemből állnak, megalkotásuk a digitális technológián alapuló szabadkézi festészet. SplitDeco stílusban készülnek festmények, festmény-kompozíciók, sőt SplitDecoLive művészeti performansz is.

Orgoványi Gábor (1958.04.29.) képzőművész, az Artoris Műterem művészeti vezetője, a moszkvai Szurikov Művészeti Akadémián tanult, elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakát, valamint mesterképző kurzusát. Grafikai nívódíjjal többszörösen kitüntetett alkotó, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, a nemzetközi murális digitális festészet neves képviselője.

Tanulmányai során szerzett biztos rajztudása által adja a néha elvont témájú, sokalakos alkotásainak alapját. Az ő nevéhez fűződik a SplitDeco művészeti irányzat megalkotása, mely egy sajátos, új technikával (mixed media) képes meghaladni a hagyományos stílusokat. A digitális festészet képviselőjeként a régi utat nem akarja járni, így alkotásain a szabadkézi festészet mellett jelentős szerepet kap a digitális technika is. A klasszikus festészethez hasonlóan a festőművész itt is hagyományos kézi munkával, de ecset helyett digitális ecsettel, vászon helyett digitalizáló táblára, az olaj- vagy akrylfesték helyett a tintasugaras nyomtatóban lévő speciális tintával veti vászonra alkotásait. A megszokott formai megjelenéstől eltérően képei kilépnek a négyszögletes keretből, szokatlan formavilágukkal így újszerű esztétikai hatást kölcsönöznek a térnek.

SplitDeco stílusú képein a lendületes vonalvezetés megszakad, az így fellépő hiány provokál, az előző események továbbgondolására, új gondolatokra sarkall. "Ami hiányzik a képből, az legalább olyan fontos, mint ami raja van! A SplitDeco filozófiája az a sokszínűség, amivel az egyes elemek közötti semmit mindenki a saját fantáziájával tölti ki egyénisége, mentalitása szerint. Így tud a SplitDeco mindenki számára mást jelenteni, más jelentéstartalommal bírni.” – vallja a művész.

Források, ahol bővebben is lehet tájékozódni:

http://www.artoris.hu/tartalom/splitdeco.html  -  http://www.splitdeco.hu/alkotok.php#og  

http://www.tit.hu/studio/orgovanyi.html  -