Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ismeretlen Munkácsy

Akár bevalljuk, akár nem, a magyar festészetről - ahogy kitesszük a lábunkat itthonról - még mindig Munkácsy jut a művelt világ eszébe (esetleg még Csontváry), ahogy a zenénkről Liszt (esetleg Bartók; Kodály már csak a vájtfülűeknek), az irodalmunkról meg Petőfi (esetleg Jókai, József Attila, Márai vagy a Nobel-díjas Kertész Imre, urambocsá' Szabó Magda; német nyelvterületen Esterházy - és slussz.).

Tudomásul vesszük ugyan, hogy külföldön (és itthon a kevésbé vájtszeműek tudatában) kitörölhetetlenül "az öreg" volt és maradt a magyar festészet emblematikus figurája, de ezt némelyek közönyös kézlegyintéssel, mások XXI. századi, lesajnáló, sznob, senki-és-semmi-nem-szent szájgörbítéssel teszik.

A effajta közönynek és lesajnálásnak már csak azért sem lehet semmi alapja, mert akik legyintenek vagy megvetően elhúzzák a szájukat, azok - néhány unalomig reprodukált festményt kivéve - alig ismerik Munkácsy festészetét, csupán azért sajnálják le, mert ma (már? még?)nem trendi. (Persze más művészeti ágakban, másokkal is előfordulhat hasonló...)

Ez a kis képgaléria magáért beszél. Az "ismeretlen" Munkácsyt szeretném láttatni. Természetesen egy avatott műtörténész vagy egy festészetkedvelő amatőr bőven ismerheti ezeket a képeket is, de többség számára reveláció és érdekes felfedezések sora lehet tüzetesen végignézni a kiválogatott "ismeretlen" műveket. 

Bevallom, az én számomra is furcsa pillanat volt rádöbbenni, hogy mennyire hiányosan (időnként panelekben, frázisokban) "ismertem" a Mestert, de izgalmas volt néhány órán át elmélyedni és megérteni (legalábbis megpróbálni) egy-egy ifjú-, vagy éppen öregkori képét. Ezt tudom jó szívvel javasolni másoknak is.

A képek még egy kis utánajárást követelnek majd, mert a talált anyag hiányosan datált, de ez - gondolom - ráér.

Egyelőre ennyi elég, a szemlélődéshez még sok is.

Tehát nézzük ... és lássuk.

Az ihlető forrás: http://xfree.hu/album_show.tvn?aid=120293

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hozzzászólás

(valaki, 2010.05.08 14:57)

nagyon klassz oldal!tök kiri!