Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Római húsvét: bűnbánás, vádak

2010.04.03

 

Már a IV. században ünnepelték Jézus bevonulását Jeruzsálembe. Az Olajfák hegyén gyűltek össsze, majd szentírási szakaszok olvasása után körmenetben vonultak végig a városon, a gyermekek olajfa és pálmaágakat vittek.

Különleges az idei húsvét Rómában: április 2-ra esik II. János Pál halálának ötödik évfordulója – és a nagypéntek esti Via Crucis a Colosseumnál óhatatlanul felidézi az egyház keresztútját, az utóbbi napokban-hetekben előtérbe került kínos bűnöket, vádakat is.

"Alázattal és egységben készülünk húsvétra" - érzékeltette a szentszéki szóvivő Federico Lombardi atya, hogy a Vatikánt és az egyházfő személyét érő mindennapos vádak tüzében, a szenthét Rómában nem csak a bűnbánás, a támadással szembeni összefogás és megújulás pillanata lesz. „Szenvedés az egyház fiai által elkövetett bűnökért, szenvedés az egyházzal szembeni ellenséges szándék miatt" - foglalta össze a nagypéntek esti meditáció témáját a szerző Camillo Ruini bíboros, az olasz püspökök volt elnöke.

Öt évvel ezelőtt a római Via Crucis hagyományos helyszínén, a Colosseumnál az akkor még bíboros Joseph Ratzinger ítélte el az egyházat beszennyező papokat. 2005. április 2-án, este 21.37-kor hunyt el II. János Pál. Ma este az évforduló pillanataiban elevenednek fel a keresztút stációi: az öt kontinensről egyháziak és laikusok, olaszok és külföldiek viszik a keresztet az ókori amfiteátrumtól, Konstantínusz-diadalíve mellett a Colosseummal szemközti magaslatig. Ezen a Golgotán XVI. Benedek veszi vállára a keresztet. „A rágalmazott Jézus nem bosszúval válaszolt" - mondta a pápa a tegnapi szentmisén. Szavaira tapssal reagált a húsvétra Rómát ellepő százezres zarándoktömeg. „A harminc ezüstpénzért Jézust eláruló Júdás ma is köztünk van" - tette hozzá a pápa vatikánvárosi helynöke, Angelo Comastri érsek.   (Sárközy Júlia, Róma - MTI)

A forrás és a cikk további része:  http://nol.hu/kulfold/romai_husvet_a_bunbanas_es_a_vadak_jegyeben

Vatikán, illetve a Szentszék hétnyelvű honlapja: http://www.vatican.va/ 

 

 

A római Spanyol lépcső ünnepi díszben

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.