Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Φιλόγελως: viccgyűjtemény az ókori Rómából

2010.02.14

Φ ι λ ό γ ε λ ω ς

 

[mascara.jpg]

 

 Eunuchokon röhögtek a rómaiak 

 

 Az ókori Róma lakosai nem voltak híján a humorérzéknek és az öniróniának, legalábbis egy antik viccgyűjtemény tanúsága szerint.

Mary Beard, a Cambridge-i Egyetem klasszikafilológia-professzora adta közre a Φιλόγελως vagy Philogelós (= a nevetést kedvelő) című gyűjteményt, amely 265 ókori viccet tartalmaz. Görög nyelven íródott, és a szóhasználata arra enged következtetni, hogy a Kr. u. IV. században keletkezett. A 62. számú vicc egyébként megemlíti a Róma fennállásának 1000. évfordulója kapcsán rendezett ünnepségeket, azaz a gyűjtemény a Kr. u. 248-as esemény után születhetett.

A professzor szerint a viccek nagyon hasonlítanak a maiakhoz, bár az ókori Rómában más alakokon nevettek, mint napjainkban. A legmókásabbnak a szórakozott tudós alakját tartották, de nem sokkal maradt le mögötte az eunuch. A viccek közkedvelt szereplője volt az orvos, a sérvvel küszködő beteg, a rossz lehelettel megvert emberek.

Az egyik viccben a beteg arról panaszkodik, hogy ébredés után egy fél órán át erősen szédül, mire az orvos bölcsen azt tanácsolja páciensének, hogy ébredjen 30 perccel később. Egy másikban Cumae város lakosa épp úszik, amikor esni kezd, így a fenékre merül, hogy meg ne ázzon. Szerephez jut a viccekben a csillagjós is. Az asztrológust egy beteg kisfiú szülei hívják otthonukba, hogy olvassa ki a csillagokból a gyermek sorsát. A tudós hosszú és sikeres életet jósol, majd a fizetségét kéri. Az anya másnapra ígéri a pénzt, mire az asztrológus kifakad: mi lesz a fizetséggel, ha a fiú az éjszaka folyamán meghal?

"Szívesen kifigurázták a külhoniak bizonyos típusait, legtöbbet a Herkules alapította Abdera trák város lakosain nevettek, akiket legalább olyan ostobának és önteltnek tartottak, mint a szórakozott tudósokat" - mondta Mary Beard, hozzátéve, hogy érdekes módon ezek a viccek teljesen érthetőek számunkra, míg a Punch hetilap XIX. századi számainak humora okoz némi fejtörést a ma emberének.

(Az Index internetes hírportálról, 2009. március 16. Forrása az MTI.)

URL: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2009/03/16/eunuchokon_rohogtek_a_romaiak/ 

Másodközlés: http://pwh.freeblog.hu/archives/2009/05/08/Viccgyujtemeny_az_okori_Romabol/

http://eduardoberti.blogspot.com/2009_02_01_archive.html  

http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/02/05/ 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.