Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gabii ...

2010.04.10

Teljes méretű kép megtekintése

G  a  b  i  i

Ó, Gabii, etruszkok hajdani dicső városa helyén elterülő sivár rommező! Ős Gabiii! A te lakóid lábnyomát is befútta az évezredes szél; haló poraik összekeveredtek a föld sarával. Hát ólomkoporsó sem menthet meg téged, te jóságos vagy gőgös király? Gabii! Őrizd titkodat, zsákmány- és szenzációéhes hiénáknak ki ne add! Maradjon rejtély a neved, te nagyméltóságú, féltve őrzött halott, sose jöjjenek rá, hogy ki voltál, hiszen senkinek semmi joga háborgatni örök álmodat, ha Etruria őslakói jelölték ki neked e kemény nyughelyet. CAVE ARCHAEOLOGOS!

Az ásatást végző amerikai team

A   cikke egy nagyszabású leletről

Amerikai régészek Róma közelében egy ókori város feltárása közben 1700 éves majd fél tonna súlyú ólomkoporsót találtak....

 

Tavaly nyáron kezdődtek a Rómától 18 kilométerre keletre fekvő ókori Gabii feltárásai. Az ásatás, amelyben 75 egyesült államokbeli archeológus vesz részt, 2013-ban fejeződnek be, ez az utóbbi félévszázad legnagyobb amerikai régészeti projektje Itáliában.

"Rendkívül izgalmas leletről van szó" - vélekedett az ásatásokat irányító Nicola Terrenato, a Michigani Egyetem professzora. Magyarázata szerint a rómaiaknál igen ritka volt a koporsós temetés, de akkor is fából készítették az elhunytak végső "lakhelyét". Alig néhány, az i.sz. 2-4. századból származó temetkezés ismert Olaszországban, ahol ólomkoporsóban helyezték örök nyugovóra a halottakat.

"Ami különleges ebben az esetben, az a koporsó súlya. A szarkofágot 2,5 centiméteres ólomlemezből készítették. Abban az időben 453 kilogramm fém óriási vagyont jelentett, s meglehetősen szokatlan dolog volt, hogy ekkora értéket eltemessenek" - hangsúlyozta Nicola Terrenato. A professzor szerint nehéz megjósolni, hogy ki alussza örök álmát a koporsóban: egy veterán katona vagy gladiátor, esetleg egy keresztény püspök. A választ a vizsgálatok adják majd meg.

Mint kifejtette, az ólomkoporsók általában jó állapotban őrzik meg az elhunytak földi maradványait. A tudósok nem akarják felnyitni a koporsót, mivel így esetleg megsérülhet a tartalma, helyette a termográfia és az endoszkópia módszerét alkalmazzák. Előbbi eljárás során a  koporsót lassan néhány fokkal felmelegítik, s vizsgálják az így nyert hőtérképet, ugyanis a csontok vagy a sírmellékletek más "választ" adnak, mint az ólom. Az endoszkópia során parányi kamerát vezetnek a koporsóba, az eljárás eredményessége azonban attól függ, hogy mennyi piszok került be az évszázadok során.

Amennyiben a tudósok kudarcot vallanak, nem marad más hátra, mint a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI), ez az eljárás azonban meglehetősen drága, s a majd fél tonnás koporsót valamelyik kórházba kell szállítani.

Gabii a római kort megelőzően fontos város volt Latium (mai Lazio) térségében, ám a birodalom felemelkedésével párhuzamosan jelentősége csökkent, az i.sz. 3. század után pedig a település neve gyakorlatilag nem szerepel a feljegyzésekben.

Nicola Terrenato szerint Gabii tanulmányozása betekintést enged a Róma előtti idők életébe, egyúttal adatokkal szolgál arra nézve, hogy miként fejlődtek a korai itáliai városok. Ráadásul az ásatások során olyan rétegeket tárnak fel, amelyeben Rómában, ahol az egyik civilizáció a másikra épült lehetetlen ásatásokat végezni.

Forrás: http://www.mult-kor.hu/20100402_rejtelyes_okori_olomkoporsot_tartak_fel_roma_kozeleben

A Gabii project (2007-2013) hivatalos (?) oldala: http://sitemaker.umich.edu/gabiiproject/home

http://spazioinwind.libero.it/popoli_antichi/altro/Gabii.html 

 

Az etruszkokról - olasz portál: http://spazioinwind.libero.it/popoli_antichi/Etruschi/Etruschi-indice.html

    A Gabii-i Artemis

A képek forrása:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Artemis_Gabii_Louvre_Ma529_n1.jpg

http://spazioinwind.libero.it/popoli_antichi/altro/Gabii.html 

http://farm3.static.flickr.com/2304/2197576887_b73a311495.jpg 

https://oncourse.iu.edu/access/content/user/leach/www/c414/temple.html 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.