Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mons Capitolinus (Capitolium)

2010.04.11

Capitolium, Piazza de Campidoglio

 

Mons Capitolinus(Capitolium)

 

Róma hét dombja közül az egyik legmagasabb és leghíresebb a Forum Romanum és a Campus Martius között található Capitolium (Mons Capitolinus). A Capitoliumon viszonylag kevés ókori, római rom található, a hely inkább középkori palotákkal van tele. Az épületek nagy részét Michelangelo tervezte. A Capitolium főtere a Piazza del Campidoglio, amely, és a körülötte álló épületek, teljes egészében Michelangelo művei. A téren áll Marcus Aurelius aranyozott bronz lovasszobra (mivel valakik meg akarták rongálni, ma már csak a pontos másolata áll a téren, míg az eredeti a tér egyik múzeumában, szigorú őrizet alatt látható), valamint három csodálatos múzeum tekinthető itt meg. A paloták: a Capitoliumi Múzeum egy-egy épülete, és földalatti járat köti össze őket.

 

 Nyitókép: http://www.vedute.fi/imbas/roma/themepage.php?lang=fi&action=2&themeid=pcampido 

 Képek, ismertetők: http://www.ancientworlds.net/aw/Article/801240 

 http://www.ancientworlds.net/aw/Places/District/324684 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Franco di Capua (http://www.franco.dicapua.name/) videoképeslapja a mai Capitoliumról, azaz a Piazza del Campidoglio-ról

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

A Palazzo Senatorio a 12. században épült, majd Michelangelo tervei alapján módosították. A Palazzo dei Conservatori 16. századi alkotás, Michelangelo építtette át, kültéri szépsége mellett belül is elképesztő: freskók, díszvakolatok, falvédők díszítik. Találhatók itt ősi szobrok: főleg rómaiak, de görög, és egyiptomi alkotások is akadnak. Itt őrzik a híres, bronzból készült Romulus és Remus szobrot is. A 17. században épített Palazzo di Conservatori 3. emeletén festményeket őriznek, és a Capitoliumi Éremgyűjtemény csodálható meg: itt érmék, pénzek, és ékszerek vannak. A Palazzo Nouvoban szobrok, mozaikok, és a római művészet egyéb remekei nézhetők. Itt őrzik többek között a Capitoliumi Venust, Cupido és Psyché szobrát, a Tabula Iliaca egyik töredékét, és a Haldokló Gallust.

            

A fenti szöveg forrása: http://utazas-nyaralas.info/roma/latnivalok-2.html 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.