Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tökországi levelek (8)

2008.06.21

8

Drinápoly, 1718. 4. januarii.

Kívánom Istentől, hogy ezen új esztendőt szerencsésen kezdje és végezze kéd. Legalább két fontni egészséggel többet kívánok kédnek, és azon kérem kédet, hogy legalább száz drámmal jobbítsa meg kéd a hozzám való szeretetit. Édes néném, noha az én szívemnek minden zsebje, ránca, fiókja tele a kédhez való szeretetemmel, de mégis olyan vagyok, mint egy darab jég. Hát azért ne írjak kédnek? A' való, megérdemlem, hogy igen szépen megköszönje kéd, hogy ilyen fagyoson is örömest írok, és tudtára adom kédnek, hogy ma a győzhetetlen császárnak fényes portáján voltunk, ahová nagy pompával vitték a fejdelmet. A dívánházban fogadta a fejdelmet a vezér. Azután a fejdelem eleiben tétetvén egy kis kerek asztalt és arra egy nagy ezüst medencét, az étket elhozták, de csak egyenként rakták azt bé, se kés, se villa, se abrosz, se asztalkeszkenő nem alkalmatlankodott az asztalon. Mind pedig a vezérnek, a kalmakánynak külön, külön asztal volt előtte, és mindenik asztalra egyféle étket tettek egyszersmind. Az ebédnek vége lévén, egy óra múlva azután a fejdelmet a császárhoz vitték. Senki közüllünk a fejdelmet nem kísérte, és amidőn a császár előtt volt, egy nusztos kaftánt adtak reája. Az idő alatt, hogy a császárnál volt a fejdelem, minékünk mindenikünknek egy kaftánt adtak a hátunkra. A fejdelem kijövén a császártól, a császár paripájára ült. Mi is mindnyájan lóra ültünk, és legalább harminc király kísérte visszá a szállására. Édes néném, ne nevessen kéd, mert ha minket látott volna kéd a kaftánban, olyan mintha annyi egyiptumi király kísérte volna a fejdelmet, csak éppen hogy nem vagyunk olyan feketék. Édes néném, ne csudálja kéd, ha a felséges királyoknak nagy hidegek volt, mivel ma igen kemény idő volt. Azt is tudja meg kéd, hogy őhatalmasságok éhen jöttek visszá a vendégségből. Amely paripán visszátért a fejdelem, azt a császár ide ajándékozta egész szerszámmal, egy buzogány és egy kard is volt a nyergen. Engemet úgy szeret kéd, ha az egészségire vigyáz, én pedig úgy szeretem kédet, ha egészséges.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOO

*két fontni = két fontnyi. (A font: régi tömeg- és súlyegység. Ma már csak -  egyes helyeken - az angol font (pound) használatos, továbbá Németországban a (Pfund) a köznyelvben, ahol 0,5 kg-ot jelent. Körülbelül fél kilót jelent. 1 angol font egész pontosan 453,59237 gramm. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Font_(m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9g )

*azon kérem kédet = arra kérem kendet (magát)

*száz drámmal = (Eddig még nem sikerült kiderítenem mi az a drám; ha valaki tudná, megköszönném - írtam a bejegyzés készítésekor) Kaló Kriszta szíves levélbeli közlése alapján - melyet ezúton is nagyon köszönök - a magyarázat a következő:

*dirhem (derime, drahem, dramm), arany-, ezüst, drágakő- és gyógyszermérték több helyen, Törökországban 1 g. ezelőtt 1/400 oka = 3,283 g., mint éremsuly 3,207 g., Egyiptomban 3,088, Abissziniában 2,592, Tripoliszban 3,052 g., Persiában 3,06 g. Dirhem volt a neve egy kis marokkói ezüstéremnek is. Forrás: http://www.kislexikon.hu/dirhem_a.html  -- a Pallas Nagylexikon alapján.

*kajmakán, kalmakán = kormányzó

*egy nusztos kaftánt = egy nyusztprémmel díszített (vagy bélelt) kaftánt.

"Az ókori Mezopotámiából származó, a Közel-Keleten általánosan hordott, bokáig érő rfiviselet. Rendszerint pamutból vagy selyemből, esetleg mindkétféle szövetből készül. A kaftánnak hosszú, bő ujjai vannak. Elöl nyitott. Gyakran selyemövvel fogják össze. Kaftánnak nevezik azt a hosszú, fekete, köpenyszerű kabátot, amelyet a hászid zsidók viselnek a középkor óta. Női estélyi öltözetként a XX. század közepén divatba jött egy bokáig érő, bő ujjú, kabátszerű ruhadarab, amelyet ugyancsak kaftánnak neveznek."

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/kaftan.html 

Egy konkrét kaftánról vagyis egy kiállítási tárgyról találtam: "Török spahi öltözet. A kaftán perzsa szövésű, nyers selyembrokátból készült, melyen fehér alapon zöld szegélyű, nagy, sárga virágok vannak. A kaftán palást alakú és ujjánál nyitott. Az ujjak a kaftán aljáig lógnak le s csak díszül szolgáltak, mert a karok az ujjak tövénél kiöltettek. A kaftan két vállán kék eres fehér szalagból csokor van kötve. A bélés sárga, atlasz-selyem. A kaftán bélése kék atlasz-selyemmel, van körülszegve. XVII. század eleje. A körmendi várkastélyból. Kiállította Batthyány-Strattmann Ödön herczeg."

 http://www.bethlenhagyomanyorseg.hu/index.php?action=menu5&sapdir=8

A nyuszt (Martes martes) a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó faj. Nem keverendő össze sem a menyéttel, sem a nyesttel, sem a hófehér hermelinnel :-) A Wikipédia meghatározása.

 MENYÉT

  NYUSZT

 NYEST

 HERMELIN

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.