Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előzetes

2009.10.27

Nagy filmek: Holt Költők Társasága (1988)

 Mr. John Keating (Robin Williams) érkezése

A romantikusra hangszerelt amerikai filmdráma 1988-ban készült, de történetét illetően 1959-ben játszódik egy igen konzervatív és elit oktatási intézményben, a Welton Akadémián, ahol zordan vánszorognak a napok, míg nem érkezik egy új tanár, aki felkavarja a levegőt s a kedélyállapotokat.

A fiúk első irodalomórája Mr. Keatinggel az aula vitrinjei és tablói között.

 

Neil Perry (Robert Sean Leonard), évkönyvszerkesztő és Puck alakítója, aki szigorú, merev, értetlen apja áldozata lesz. http://www.peterweircave.com/dps/pics/neil.html

Megszeppent fiúcskák és kétségbeesett szülők búcsúzkodásával kezdődik meg a film és a tanév a Welton akadémián, mi az ország legelismertebb oktatási intézményei közé tartozik. Akinek ide sikerül bejutnia, biztató reményeket táplálhat egy jó állás, sikeres karrier, kényelmesen berendezett élet kialakításához. S ha mindezt nem is garantálják száz százalékosra, azt biztosan, hogy jól nevelt, művelt fiatalember indul innen útnak az életbe.

Az évszázados múltra visszatekintő intézmény konzervatív világába egy napon új tanár érkezik, aki vibráló személyiségével, sajátos oktatási módszereivel, lelkesedésével, humorával és a gyerekek iránti teljes elkötelezettségével egyetlen pillanat alatt felkavarja maga körül az állóvizet. Az uniformizáltságra törekvő, teljesítménycentrikus oktatással szembeforduló tanár gondolatai fogékony lélekre találnak diákjainál. 

    "Nézzük meg más szemszögből is!"

John Keating (Robin Williams) maga is az ódon falak közt nevelkedett, már csak ezért is lehet alapozni a véleményére. Megőrizte ifjonti vérét, lázadó gondolkodását, mi tökéletesen azonos a padban ülő fiúkéval. Ezért is tudja őket kollégáitól eltérő módon megszólítani, ösztönözni. Gyorsan rádöbbenti őket az élet rövidségére, az alkalmak kihasználásának fontosságára, a költészet szeretetére és arra is, miképpen találhatják meg önmagukat, hogyan szabadíthatják fel saját gondolataikat, és hogyan küzdhetnek az álmaikért!

"Oh, kapitány, kapitányom! Ki tudja miből van ez? Szabad a gazda! Sehol semmi? Walt Withman költeményéből van, mely Abraham Lincolnról szól. Tehát szólíthatnak úgy, hogy Mr. Keating, vagy a merészebbek úgy, hogy Oh kapitány, kapitányom!" - deklarálja első irodalomóráján Mr. Keating (Robin Williams), és lőn. Már szakadnak, hullanak is az unalmas, áltudományos bevezető tanulmány lapjai a tankönyvből, mert azt akarja, hogy a fiúk felfedezzék: életük maga a költészet, hogy tudjanak önállóan gondolkodni, legyen véleményük. "Mindent nézzetek meg a másik oldalról is"- mondja, és már dobognak a lábak az ilyet addig sosem látott padok tetején. A lopott, titkos szabadság éjszakai szökésre, színészi szereplésre, az áhított lány szerelmére viszi el a fiúkat, akik meg akarják ragadni a napot, hogy a mának élhessenek.

 

 

 

 

   

A felismerés egyeseknek életre szóló szerelmet, másoknak tragédiát okoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. Eddig tart az ifjúi lelkeket lángra lobbantó tanárember varázslatos működése az ódon intézményben.

A fiúknak pedig lehet vizsgázni. Nem csak a kitépett lapú tankönyvből, hanem becsületből, emberségből, önálló gondolkodásból. És már állnak is a pad tetején. "Oh, kapitány, kapitányom!"

Az elcsapott, távozóban még utoljára visszanéző Keating ezt a képet láthatta. Akik sokat kaptak tőle, mint a pad tetején álltak, és dacoltak az igazgatóval, aki átvette Mr. Keatingtől az irodalomórákat...

A filmet négy kategóriában jelölték Oscar-díjra.
Időtartama: 130 perc.

Forrás: www.sulinet.hu

ORIGINAL TRAILER (1989)

MAGYAR ELŐZETES (2008)

És egy ifjú blogger (zsoffa) bejegyzése a filmből készült regényről

Mostanában került a kezembe a Holt költők társasága című könyv, ami gondolom mindenki számára ismerősen cseng a megegyező című film miatt. Mivel a regény a nagysikerű film alapján készült, sokat vívódtam, hogy érdemes-e így írnom róla, de végül úgy döntöttem, hogy ez a remekmű megérdemel néhány szót!

A sztorit gondolom mindenki ismeri: Az ötvenes években járunk, a főhősök a Welton Akadémia, vagyis egy olyan iskola diákjai, melynek négy fő alapelve a hagyomány, a becsület, a fegyelem és a teljesítmény. Ám mindannyiuk élete megváltozik, amikor új irodalomtanár érkezik a suliba – John Keating – aki nem a hagyományokra és tökéletességre épülő, szigorúan strukturált tananyagot adja le, hanem romantikus költők műveit tanítja, és arra buzdítja diákjait, hogy járjanak nyitott szemmel a világban, és hogy vegyék saját kezükbe a sorsuk irányítását. Azt tanítja nekik, hogy ragadják meg a napot (carpe diem), mivel az élet nagyon rövid, tehát használják ki minden percét, hogy élni tudjanak. Keating hatására felélesztik az egykoron titkos társaságot, a Holt Költők Társaságát, és szembeszegülve mindenkivel így próbálják megízlelni a szabadságot.

A realizmus és a romantika ellentéte a mű végére teljesedik ki. Természetesen a műhöz hozzá tartozik a tragikus befejezés, aminek persze az irodalomtanár issza meg a levét, mivel a többi tanár és a szülők úgy látják, hogy Ő lázítja a diákokat, holott egyáltalán nem erről van szó. Keating csupán az önálló gondolkodásra bátorítja a tanulókat. A befejezésben a fiúk között is ellentétek alakulnak ki: Van, aki inkább realistán látja a történteket, és eszerint is cselekszik, ám a többiek nem értenek ezzel egyet, mert úgy gondolják, hogy ily módon mindent feladnak, amit a Holt Költők Társasága jelentett nekik. Így a történet végére a srácok különböző módon próbálják elérni a szabadságot: van, aki öngyilkos lesz, van aki lázad, és természetesen van, aki mégis behunyászkodik a nagyobb erőknek.

A regény, mivel a filmből készült, tökéletesen ugyanazt nyújtja, mint a moziváltozat, ahol a zseniális színészi alakítások egyszerűen felülmúlhatatlanná teszik az egész történetet. 1989-ben Oscar díjat nyert a film a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, továbbá jelölték a Keatinget alakító Robin Williamst, mint legjobb színészt, valamint szintén jelölést kapott a legjobb film és legjobb rendezés kategóriákban is.

Azt hiszem, nem túlzok, hogy aki már találkozott e remekművel, biztos nem „úszta meg” pityergés nélkül. Eddig akárhányszor néztem meg a filmet, valamint a könyv olvasásakor is könny szökött a szemembe. A mű elgondolkodtató, megható, szenvedélyes, sokatmondó, ezért én mindenkinek csak ajánlani tudom, sőt tulajdonképpen kötelező darabbá is tenném. Szóval aki nem csak filmen szeretné átélni ezt a gondolkodásmódot, annak javaslom, hogy olvassa el a könyvet is!

Forrás: http://kalozblog.blog.hu/2008/03/10/egy_igazi_remekmu_holt_koltok_tarsasaga

Angol nyelvű HKT-oldalhttp://www.geocities.com/dpsgirls/contents.html (JÓ!)

És még egy exkluzív oldal a filmről: http://www.peterweircave.com/dps/ (JÓ!)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.