Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újratervezés, frissítés (2)

2021.08.12

Frissítettem a Halál Velencében menüpontot. Ez a páratlan novella fejezetenként következik egymás után (alatt). Megtehettem volna, hogy az egészet elintézem egy linkkel, hiszen a mű online hozzáférhető. De miközben a korrektúrát és szerkesztést végeztem, magam is újraolvastam az egészet, méghozzá optimális betűméretben, lassítva, meg-megállva egy-egy mondatnál.

Nézzék el Látogatóim, hogy bizonyos mondatrészleteket, mondatokat, szavakat bordó színű betűvel különböztettem meg. Nem tudom megmondani, hogy miért pont ezeket a szöveghelyeket. (Th. Mann kiemeléseihez - értelemszerűen - nem nyúltam, csak kurziváltam, amit kellett.)

Valami csoda folytán megmaradt Visconti teljes filmje is, melyet már nem tudom, honnan vettem át, de a forrás weboldalról ezek szerint nem törölték. Aki teheti, nézze meg minél előbb. Elég jó minőségű kópia.

Novella és film. Mindenképpen a novellát javaslom elsőre, és csak utána a filmadaptációt. Jómagam előbb ismertem meg a filmet, mint a novellát, és ez nem tett jót hármunk "viszonyának". Sok idő és többszöri olvasás/megtekintés után békültek csak össze bennem. 

Csak a remekművekre érdemes elegendő időt szánni.
Több időt, mint a felejthetőkre - együttvéve.