Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Titanic (1997)

2014.08.01

Képtalálat a következőre: „titanic”
Nem kell hosszú bevezető a Titanichoz, legfeljebb egy bocsánatkérés, mert egy olyan oldalról sikerült megosztanom a teljes, háromórás filmet, amelynek a tulajdonosa a kiadásait ledér szolgáltatások reklámozásából finanszírozza. A tulajdonos egy titokzatos fiatalember, aki működteti, szerkeszti, frissíti az oldalt, és aki nyilván magyar vagy jól tud magyarul, de egy rövid levél hatására jobbnál jobb (néha rosszabbnál rosszabb) filmeket szerez be, és publikál a "Vörös Légy" nevű filmes oldalán. Fogok még innen idézni, megosztani, de esetleg (aki szereti a filmeket, annak) érdemes regisztrálni is, mert a kedvencekbe negyven film tehető be, és kedvenceinket így egyetlen link segítségével már meg is oszthatjuk, akár a honlapunkon, akár egy e-mailben elküldhetjük barátainknak. Ennyit a RedFly-ról, a Titanic jelen kópiájának forrásáról.

Ami pedig James Cameron remekművét illeti, már "kamaszkorba" lépett:  17 éves, és még mindig óriási a nézettsége világszerte. A főhősöket alakító színészeknek már igencsak akadnak szarkalábak a szemük körül, de a vásznon csodálatosak, fiatalok, szenvedélyesek, és mit mondjak: Cameron többszörösem zseniális. Egy rakás Oscar-t és Golden Globe-ot nyert, méltán. De nem ez a lényeg. Hanem, hogy ez a film teljességgel átélhető annak is, aki 16 éves, és annak is, aki 76 éves. Iszonyú drága volt, de nem ez az érdekes. Hanem az, hogy Cameron nem öncélúan volt drága, nem csak úgy "rázta a rongyot", hanem minden beruházásnak mellőzhetetlen funkciója volt/van a filmben. Attól kezdve, hogy a "Fürkész" tényleg leereszkedett a kamerák előtt az óceán fenekére (a halálosan veszélyes Mariana-árok közelében, vagy éppen ott), addig bezárólag, hogy egy komplett óceánjátót "vágott haza", tétetett tönkre a bezúduló vízzel a stáb (persze, tudjuk, hogy makettekkel is dolgoztak, de egyáltalán nem csak makettekkel).

Nem érdemes a fanyalgók vagy a "vájtfülűek"  mantrázását figyelembe venni, akik giccsnek titulálják. Először is, mert nem giccs. Ez egy romantikus filmeposz, egy vérbeli filmdráma, de most hosszú lenne kifejteni, hogy mi az a legalább 5-6 tulajdonsága, ami miatt mestermű, nem pedig giccs. A szemünknek, a szívünknek és az ép ízlésünknek higgyünk! Ez óv meg a mesterkélt lelkesedéstől és hamis fanyalgástól, vagyis a sznobságtól. Nézzük együtt, éljük át újra Jack Dawson és Rose nagy emberi drámáját a Titanicon, nézőként pedig ismerjük meg a Titanic rövid tündöklését és immár 102 éves tragédiáját  James Cameron látomásán, a Mester prizmáján keresztül! Szakítsunk rá 3 órát a nyárból. Aki látta, azért, hogy még egyszer, minél pontosabban megfigylehessen, átérezhessen mindent. Aki pedig nem látta, azért, hogy ne fossza meg magát egy ekkora filmalkotástól. Jó mozizást, további szép nyarat!  (A képernyő nagyobbítható.)

Nagyon megtisztelnének, ha írnának is egy-két mondatot a lap alján, miután megnézték a filmet. Köszönöm.  

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

A Titanic (1997) című film linkje a Videa videómegosztó oldalon

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus kalandfilm, 194 perc, 1997

rendező: James Cameron
forgatókönyvíró: James Cameron
zeneszerző: James Horner, Will Jennings
operatőr: Russell Carpenter
jelmeztervező: Deborah Lynn Scott
zene: Jacques Offenbach, Wolfgang Amadeus Mozart
producer: Jon Landau, James Cameron
látványtervező: Michael Ford, Peter Lamont
vágó: Conrad Buff IV, Richard A. Harris, James Cameron
hang: Tom Johnson, Gary Rydstrom, Gary Summers, Mark Ulano
vizuális effektek: Thomas L. Fisher, Michael Kanfer, Mark A. Lasoff, Robert Legato
hang effektek: Tom Bellfort, Christopher Boyes
make up: Greg Cannom, Tina Earnshaw, Simon Thompson

szereplő(k): 
Leonardo DiCaprio (Jack Dawson)
Kate Winslet (Rose)
Bill Paxton (Brock Lovett)
Gloria Stuart (Rose Dawson Calvert)
Frances Fisher (Ruth DeWitt Bukater)
Billy Zane (Caledon Hockley)
Bernard Hill (Edward John Smith kapitány)
Suzy Amis (Lizzy Calvert)
Kathy Bates (Molly Brown)

Forrás: www.port.hu