Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitány (1965)

2011.11.16

http://2.bp.blogspot.com/-zQ1YS5NRWFo/TWM77rzAl4I/AAAAAAAABT8/bihmJLEzFzg/s1600/Chicken-Egg.jpg

***********************************************************************************************************************

Pótolhatatlan, régóta keresett kincsre bukkantam a sokak által kárhoztatott, de az értékőrzés terén mégiscsak élenjáró világhálón. Másodikos (ma úgy mondanánk: tizedikes) gimnazistaként vagy hússzor is megnéztem (többnyire egyedül) egy csodálatos rövidfilmet, melyet mindig a filmhíradó és a nagyfilm között vetítettek. Nyitány. A címét is csak onnan jegyeztem meg, hogy tizedmásodpercre pontosan Beethoven Egmont-nyitányára épült a film tempója és szerkezete. A fényképezés, a világítás, a vágás káprázatos, megunhatalan. A színek minősége, élénksége - persze - nem a mai high-techtől megszokott volt, de akkoriban (a hatvanas évek második felében), főleg széles vásznon, bámulatos volt ez a színvilág is.

Egy szemes tojás belsejének misztériuma tárult elénk a Körút egyik nagy mozijának hatalmas felületéről. Az ámulattól az egész moziközönség szinte mozdulni, levegőt venni sem mert - velem együtt. A megtermékenyített tojásban keletkező apró zigóta megmozdult, és lüktetve épülni kezdett egy új élet. ... A természetnek ebben a parányi laboratóriumában alakult-formálódott az egyszeri és megismételhetetlen csoda. A "magzat", mielőtt az egyedfejlődés végjátékában felismerhettük volna apró csőrét és óriási szemeit, előtte bejárta a törzsfejlődés összes korábbi stációját is, majd első nagy nekifeszülésével kiszabadította magát a tojáshéj "tojáséjéből". Döbbenetes volt, hogy nedves tollazata, hunyorgó tekintete és botladozó lépései ellenére tökéletes harmóniában volt a zene kádenciájával, a diadalmas megérkezés zárómotívumával.

Ez a mű nem véletlenül szerepelhetett a pesti mozik műsorán akkoriban, annak ellenére, hogy csak 10 évvel voltunk '56 után, és mindenki tudta, hogy az Egmont-nyitány, mely végigkísérte a képsorokat, az akkor ellenforradalomként aposztrofált forradalom egyik (csaknem a legfontosabb) szimbóluma volt. Mondom, ennek ellenére nem véletlenül vetíthették a Körúton. Az 1965-ös cannes-i filmfesztiválon (rövidfilm kategóriában) ugyanis nagydíjat kapott, vagyis elnyerte az Arany Pálmát. Rendezője, fényképezője Vadász János, időtartama pedig megegyezik az Egmont-nyitányéval: 8 perc 50 másodperc.

Hála a Videán "publikáló" Daazo.com filmcstornának, most újra láthatjuk és hallhatjuk a magyar filmtörténetnek ezt a legendás, de már-már elfeledett rövidfilmjét. Jó gyönyörködést, ámulást, gondolkodást!

Linkje: http://videa.hu/videok/film-animacio/nyitany-aranypalma-cannes-csirke-5gtKlHadkt3GpZyv

***********************************************************************************************************************

***********************************************************************************************************************

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A nyitány (kapcsán)

(Varga István, 2011.11.17 20:39)

Tisztelt “háló”-társam!

Tartozom egy vallomással.

Renkívül értékes bejegyzése nagyon megtetszett!

Talán bocsánatos ezek után a bűnöm, hogy a net-en bolyongva amikor véletlenül(?) rátaláltam erre az oldalra - hirtelen felindulásból - egy az egyben átvettem a tartalmát.

Csak ezután jutott eszembe, hogy hozzájárulását kellett volna talán kérnem. Mivel nem találtam közvetlen elérési lehetőséget, ezért ezen a nyilvános felületen kérem ehhez utólagos beleegyezését.

Abban az esetben, ha ezzel kapcsolatban fenntartása van, természetesen eltávolítom honlapomról ezt a tartalmat.

További sok sikert: Varga István ( www.metaxy.hu )

Re: Tartalmak - vice versa (Varga Istvánnak)

(Latomus/szgá, 2011.11.17 23:08)

Kedves eOldal-szomszéd!
Sose mentegetőzzék! Az átvétel - a tartalom linkjének feltüntetésével - teljesen korrekt volt. Mi kifogásolnivalót találhatnék benne? Használja egészséggel. Nekem külön öröm, hogy az Ön akciója révén Vadász János hajdani kis remekműve új életre kel. Minél többen látják, annál jobb. Tehát tulajdonképpen Ön tett nekem szívességet. Egyszersmind kérem az engedélyét, hogy az Ön színvonalas eOldalát felvegyem a kedvenc linkjeim közé ("e-Oldalak: My Top" menüpont) Előre is köszönöm.
Szívélyes üdvözlettel: Latomus/szgá