Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


N.N. 100

2022.01.01

100-centenarium.jpg

A 2022-es év is bővelkedni fog az irodalmi centenáriumokban. Ezekre is igyekszem majd tekintettel lenni a témák és művek feltöltésekor, bár nálam ez spontán működik. Főleg prózaírókról van szó, amúgy töltöttem fel már (igaz, nagyon megszűrve) valamennyi prózát. És bár a listákat ki nem állhatom, az alábbi lista azért jó, mert előre tudni lehet, hogy milyen szerzőktől milyen újrakiadás (esetleg újrafordítás), milyen esemény stb. várható a facebookon innen és az óperenciás tengeren túl.

Idén 100 éve született:

Nemes Nagy Ágnes (01.03.)
Jack Kerouac (03.12.)
Alain Robbe-Grillet (08.18.)
Polcz Alaine (10.07.)
Bálint Ágnes (10.23.)

Kurt Vonnegut (11.11.)
José Saramago (11.16.)

Idén 100 éve halt meg:

Gárdonyi Géza (10.30.)
Marcel Proust (11.18.)


Utókor (idézetek)

Az emberi élet tartama pillanat; az anyag változó, az érzékelés homályos; egész testünk összetétele könnyen romlandó; a lélek ide-oda kapkodás; a szerencse kifürkészhetetlen; a hírnév bizonytalan. Egyszóval: minden testi dolog rohanó vízfolyás, minden lelki jelenség álom és ködkép, az élet harc és számkivetés, az utókor dicsérete feledés. (Marcus Aurelius)

Semmiféle vigasz nincs az utókor elismerésében. (Paul Auster)

Az ember becsvágya olyan eszményi közönséget teremt magának, amelyet úgy hívnak: utókor. (Bonaparte Napóleon)

Ha az utókor tiszteletére vágysz, az utókort tiszteljed magad is. (Johann Gottfried von Herder)

Ha pénzt akarunk keresni, minden eszköz jó, bármi módszer megengedett... egyedül az nevetséges, ha azt állítjuk, hogy az emberiség vagy az utókor javára szolgál. (Salvador Dalí)

Kedves Utókor!  Ha nem lettetek igazságosabbak, békeszeretőbbek és általában véve értelmesebbek, mint amilyenek mi vagyunk (voltunk) - no, akkor vigyen el benneteket az ördög.  (Albert Einstein)