Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedvenc linkek (1)

2021.08.19

linkgyujtemeny-800x380.jpg

A mai napon rendbetettem a "kedvenc linkek" feliratú linkgyűjteményt (a baloldali navigációs sávban, az "elérhetőség" alatt). Egyelőre csak néhány újjal bővítettem ki, és néhány nem működő vagy feleslegesnek bizonyult linket töröltem. Felülről lefelé valamilyen tematika szerint próbáltam beszerkeszteni őket.

> Ókor (8)
> Néhány kiváló, egyéni Weboldal vagy Blog (5)
> Képzőművészet & Múzeumok (10)
> Zene (4)
> Irodalom & átfogóbb, kulturális Portálok (20)
> Tudományos Média (5)
> Kritika (2)
> Vatikán (1)

A gondosan válogatott linkgyűjtemény olyan az embernek, mint egy kézikönyvtár, melyet hajdanában a tudósok, írók, fordítók, szerkesztők az íróasztaluk mellett egy kisebb asztalon vagy a székük mögötti kisebb polcon tartottak, így munka közben (ülve is) is bármikor elérték. Ezért a kézikönyvtárat (linkgyűjteméyt) mindenki maga állítja össze aszerint, hogy mit használ leggyakrabban, mit szeretne leginkább a keze ügyében tudni. 

Minthogy ez egy kulturális (főként irodalmi) értékeket preferáló weboldal, a linkgyűjtemény is alkalmazkodik ehhez - kivéve privát mániámat, az antikvitást, mely arányaiban kissé túlteng. Nézzék el nekem...

Egy linkgyűjtemény nem kirakati dísz, hanem arra való, hogy használják. Én használom, ha hirtelen meg akarok nézni valamit, és erre biztatom rendszeres látogatóimat is. Sőt, arra is kérem őket, hogy e bejegyzés alatt szóljanak hozzá, javasoljanak olyan oldalt, amit különösen jónak találtak, és itt nálunk is hasznát vehetnék sokan. 

A linkgyűjteményt időről időre frissíteni (ellenőrizni, és ha szükséges, bővíteni) fogom. Néhány linket pedig a közeljövőben tüzetesebben is szeretnék majd bemutatni Látogatóimnak: miért szerepel a gyűjteményben, mik az értékei, mi a tájékozódásban a haszna, szerepe stb.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Hogy valamit érdemben is szóljak: minden irodalom iránt érdeklődőt biztatok, hogy rendszeresen pillantson rá a Literára. A Litera (amely tartalmilag mára már erősen portál jellegű) az élő, értékes irodalom legjobb kiindulási pontja. Ha pl. most rákattintok, rögtön Fekete Vince Halálgyakorlatai ötlenek a szemembe:

"már nem tudja visszafoglalni a nyelvet, az otthonát,
a helyet, a teret, hogy otthon legyen benne,"  (...)

A vers a Lost - Az elveszettek című nyári sorozat egyik darabja, egy körkérdésre adott lehetséges válasz. A sorozatban írók mesélnek eltévedéseikről. Azonnal át lehet kattintani a korábbi darabokra is, azonnal rá lehet hangolódni a témára és a megírt változatokra. Pár perc alatt egyszerre lehet információhoz, élményhez és töprengenivalóhoz jutni. 

Akkor mára ennyi volt.