Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dead Can Dance - Budapest Sportaréna

2012.10.17

Fotó: Mudra László [origo]

Rónai András (www.quart.hu)  kemény kritikát írt a (várva várt) koncentről. Sok állításával nem tudok azonosulni. Főleg ezzel a résszel nem: "...a Dead Can Dance-félék azt hazudják magukról, hogy valami mélységes vagy magasságos dologról van szó bennük, miközben csak működtetik a jól kidolgozott formulát. (...) ...a formula működtetése kizár minden valódi izgalmat, meglepetést, játékot stb. - azt, hogy történjen valami. Igaz, így nem lehet semmi baj, de hát ennek lehetősége nélkül nincs zene, vagy legalábbis nincs Művészet, ami a Dead Can Dance nyilván szeretne lenni.

A zenekar az utóbbi időszakban különösen feltűnően ragaszkodik a formulához. Ugyanaz a vánszorgó tempó jellemezte végig a koncertet, de Tényleg. Minden. Egyes. Számot. kifejezetten buta dobokkal (...), illetve úgy általában mindenféle dinamika nélkül. Valamint ugyanaz a néhány szintivonós hangszín, amit majdnem mindenhova be kellett tenni, nehogy véletlenül valaki egy pillanatra elfelejtse, hogy Komoly Dolgokról van szó."

Ezzel nagyon nem tudok egyetérteni. Mert: a dinamika hiánya, a "vánszorgó tempó" éppen az olyan monoton, sőt monolit (egy tömbből faragott) művészet eredetiségének és általában az originális tehetségnek a legbiztosabb jele, mint amilyen a DCD. Nem én találtam ki, többen írtak már róla, pl. Egon Friedell, akinél először találkoztam ezzel a nehezen felismerhető, de végtelenül egyszerű igazsággal.  A DCD mélysége és/vagy magassága nem funkcionális, nem mesterkélt, nem csinált, nem "jól bevált fogása" a formációnak, hanem zenéjük leglényege. A DCD esetében játékosságot reklamálni komolytalan, dilettáns dolog. Ha a kritikusnak unalmasak, minek hallgatta őket anno? Talán túl sokat hallgatta, azért telítődött, fásult el mára a zenéjük iránt. Az is lehet, hogy (számára) a zenekar nem elég "trendi", eljárt fölötte az idő. Rendben van, de illett volna hozzátennie, hogy "szerintem".

Sajnos, bármennyire szerettem volna, végül nem tudtam elmenni a koncertre... magamnak is "vigaszul", alább hallható a Host of Seraphim a You Tube-ról...

A KRITIKA forrása:

http://www.quart.hu/quart/kritika/20121018-a-dead-can-dance-koncertje-a-sportarenaban.html 

INTERJÚ Lisa Gerrarddal:

http://www.quart.hu/quart/interju/20121018-lisa-gerrard-dead-can-dance-interju.html

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.