Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csepeli éjszakák (2)

2016.04.17

alexander-the-great.jpg

- a nyomozás folytatódik-

Kissé elhúzódó alvás után laughelőbb kinyitottam, majd - pár perc múlva - sutba vágtam a fakszimile C u r t i u s Rufust, mivel jojózó szemgolyókkal sem tudtam egyetlen mondatot sem hibátlanul és gyorsan végigolvasni a kesze-kusza nyomtatványból. Kereső >> Curtius Rufus a MEK-en >> És megvolt! http://mek.oszk.hu/02600/02652/02652.htm#6 - méghozzá a kiváló Kárpáty Csilla fordításában: html, online, instant stb.. De h...iába: végrendelet, végakarat sehol! Sebaj, akkor - ahogy tegnap gondoltam - továbblépek D i o d o r u s Siculus (Διόδωρος Σικελιώτης) felé, szintén a chicagói universitas portáljáról (Pénelopé, Lacus Curtius) >> Meg is van:
http://penelope.uchicago.edu/…/…/Diodorus_Siculus/17F*.html…
Igen-igen: a 17. könyvben lesz. De nem találom a görög eredetihez mutató gombot. Így az angol fordítást kezdem kurkászni (116-117.), ám ott A. szerelme (erótés-e), Héphaistión (Ἡφαιστίων) halála miatt Alexandros végtelen ivászatáról, lázáról, tüdőgyulladásáról, majd váratlan (delirium tremens?) haláláról esik szó: végrendeletről egy betű sincs... Van még legalább két dobásom. Kihozom P l u t a r k h o s t _a másik szobából. Fölöslegesen, mert a MEK-en fönt van mind a 2000 oldal, így Alexandros is, szépen párhuzamba állítva Caesarral... >> http://mek.oszk.hu/03800/03892/html/02.htm#28
Sajnos a várt bekezdésben (75.) szintén nincs végrendeletről szó. És a papír alapú, ill. online I u s t i n u s világkrónika-kivonatban (12.1-16.) sincs, még csak említés sem, végakaratról.
http://www.forumromanum.org/literature/justin/texte12.html
Vagyis világosan látszik: ez a vonal t e l j e s e n rossz. Ritoók prof. mondta egyszer egy óráján, hogy "az is eredmény, ha nincs eredmény".. Jó-jó, de merre induljak ebben a szövegdzsungelben? Hirtelen beugrik, hogy ha nincs is végrendelete (ezek szerint), de halála előtt valami utolsó k í v á n s á g a_ azért lehetett Alexandrosnak is >> Kereső >> A. utolsó kívánsága... >> Dobok egy hátast, mert találtam valamit:
http://karmaguru.hu/index.php?route=pavblog%2Fblog&id=1
Korai az öröm! A magát "karmagurunak" nevező oldal laza szerzője közöl egy rövid történetet, ám semmilyen forrást nem nevez meg: "Egy feljegyzés szerint "... sad >> Kereső >> last will of... >> két oldal is előugrik, és elmondják majdnem ugyanazt, mint karmaguru magyarul, de forrás ezeknél sincs. Viszont megvan a_n y o m , és előbb-utóbb kiderül, hogy honnan szedték ezek a jóemberek az "utolsó kívánság" sztorit. Erősen anekdota-, még inkább erkölcsi példázat "ízű". Mára elég. Korán végeztem, még csak 2:24. Jó éjszakát! smiley