Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Afrikai irodalmak (online)

2021.12.02

afrikai-irodalmak.jpg

ONLINE ESEMÉNYMEGHÍVÓ A FACEBOOKON
A Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle az Irodalmak Afrikában című tematikus szám bemutatóját ezúttal online térben tartja.
Az eseményhez 2021. december 9-én 16:30 órától lehet kapcsolódni
EZEN A LINKEN
A folyóirat tematikus számainak sorában harmadszor jelent meg Afrika-különszám (2020/4.), hogy bepillantást nyújtson a kontinens irodalmainak életébe.
A napjainkra világirodalmivá és rendkívül széles körűvé növekedett (ötvennégy vagy ötvenöt országban keletkezett) próza, dráma és költészet, illetve a hozzájuk kötődő értelmezés- és elemzéstömeg szinte áthatolhatatlanul gazdag olvasnivalóval szolgál.
A különszámban olvasható tanulmányok egyrészt bemutatják az angol, a francia és a portugál nyelven keletkezett afrikai alkotásokat, másrészt több írás is igyekszik feltárni, mi minden érhető ma már el ebből a gazdag anyagból magyar nyelven, illetve olyan figyelmet érdemlő és nálunk újdonságnak számító jelenségek bemutatására is sor kerül, mint a vita az afrikai hőseposzok létezéséről, az afrikai társadalmak vajúdásának megjelenése az irodalmakban, a már Európában született afrikai származású fiatal író afrikai gyökereinek keresése, a nigériai joruba Wole Soyinka vallásalapítói törekvése, vagy a csak szóbeliségből ismert 19. század eleji zulu Shaka-korszak egy kevéssé ismert forrásának feltárása.
Beszélgetőtársak:
Biernaczky Szilárd (a szám szerkesztője)
Búr Gábor
Pál Ferenc
Tábor Sára
Moderátor: Földes Györgyi
Az élő közvetítés linkje még egyszer