Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mozart ...

2010.01.27

Mozartról csak szélsőségeket tudok mondani. Hol napi 10 órában hallgattam, hol évekig átkapcsolatam, ha tőle játszottak a rádióban. Hol ki voltam éhezve  rá, hol csömört éreztem tőle. Hol egyetemesnek, hol nagyon is tértől-időtől függőnek éreztem a muzsikáját. A Requiemmel mint kórista is többször találkoztam, de évről évre más-más tételt v. tétel-részletet éreztem nagyobbnak, mélyebbnek. Volt, amikor a Dies irae-t harsány csinadrattának, a Lacrimosá-t érzelgős könnyfacsarásnak véltem. Ambivalens, ám élethosszig tartó telhetetlen, tiszteletlen kokettálás az, amit vele kapcsolatban teszek. Mostanában egyre többre becsülöm szórakoztató "asztali" zenéit, a divetimentókat.

Születése újabb évfordulóján a több száz webhely közül egy három évvel ezelőtti (Mozart 250) szép stílusú biográfiából idézek. Majd híres divertimentójának (K 136) első tételét vezényli Yehudi Menuhin. Íme:

 

Bankos Szilvia Mozart-életrajza az ekultura.hu-n

1756. január 27-én született Salzburgban.

Apja, Johann Georg Leopold Mozart egyházi muzsikus, hegedűművész, pedagógus, a salzburgi érsek udvari zeneszerzője és másodkarmestere volt. Ő sváb, felsége, Anne Marie Pertl osztrák származású volt.
Hét gyermekük közül sajnos csak az 1751-ben, negyedikként született Maria Anna (Nannerl) és az utolsónak, hetediknek született Wolfgang érte meg a felnőttkort.
1756-ban, Augsburgban megjelent apja hegedűiskolája „Versuch einer gründlichen Violinschule” címmel, mely a maga korának egyik legfontosabb pedagógiai és elméleti munkája.

Wolfgang fantasztikus zenei tehetségét apja igen korán felfedezte. Leopold Mozart széleskörű zenei ismeretekkel látta el a csodagyermeket. A kis Mozart meglepő gyorsasággal tanult, sőt alig öt évesen zenét is írt.

1761. január-februárjában írta meg első kompozícióit (Andante zongorára K. 1a, Allegro zongorára K. 1b). E rövid darabok kizárólag apja kézírásában maradtak ránk, ezért eldönthetetlen, milyen mértékben Mozart saját művei.
Ez év szeptember 1-jén jelent meg először a nyilvánosság előtt a salzburgi egyetem aulájában, ahol a latin iskoladrámában, a „Sigismundus Hungariae Rex”-ben szerepelt.

1762. januárjában 3 hétre Münchenbe utaztak, ahol a választófejedelem előtt szerepeltek. Szeptember 18-án az egész család Bécsbe ment, ahol Mária Terézia császárnő fogadta őket.
A császárnő egy-egy rend udvari öltözetet küldött a gyerekeknek, ezt viselték a később Salzburgban készült híres festményeken. Útközben Passauban és Linzben álltak meg koncertezni.
Mozartéknak Bécsben azonnal jelentkezniük kellett a császári családnál, s diadalainak sorozatát csak vörhenyben való megbetegedése akasztotta meg. Felgyógyulása után magyar pártfogók meghívására a család Pozsonyba utazott, majd visszatérve a császárvárosba, vendégszereplésüket Kinsky grófnő egyik ünnepélyén fejezték be.

Fél Európa a gyermek Mozartot ünnepelte, aki ezáltal megfordult a legmagasabb társadalmi körökben is...

Folytatás: http://ekultura.hu/hallgatnivalo/eletrajz/cikk/2006-01-29/wolfgang-amadeus-mozart-eletrajz

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

A 136-OS TELJES VÁLTOZATA MAGYAR MŰVÉSZEK ELŐADÁSÁBAN:

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.