Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Figaro itt, Figaro ... ott

2009.11.27

ELHUNYT MELIS GYÖRGY (1923-2009),

A LEGNAGYOBB MAGYAR MŰVÉSZEK EGYIKE

 

 

"Melis György dalszínházi tagságának 60. évfordulója tiszteletére három héttel ezelőtt rendeztek ünnepséget a Magyar Állami Operaházban; a gyengélkedő művész ezen már nem tudott részt venni.

Melis György 1949-ben mutatkozott be, Bizet Carmen című operájában (Morales szerepében), majd a Don Pasqualéban Malatesta doktort énekelte. Még abban az évben magánénekes lett. Wagner műveinek kivételével az operairodalom szinte minden jelentős baritonszerepét (közel 70-et) elénekelte. (Wikipédia)

Énektudása mellett színészi tevékenysége is elismert. 1988-ban alapította saját díját: a Melis György-emlékplakettet évente adják a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek.

1989 óta az Operaház örökös tagja. 1991 decemberében ünnepelték kétezredik operai fellépését, a Così fan tutté-ban.
Szerte Európában és a tengerentúlon is (Egyesült Államok, Mexikó) nagy sikerrel vendégszerepelt, legnagyobb külföldi sikereit Mozart Don Giovannijával aratta.

Főbb szerepei: Almaviva gróf (Mozart: Figaro házassága), Don Alfonso (Mozart: Così fan tutte), Papageno, Öreg pap (Mozart: A varázsfuvola), Scarpia (Puccini: Tosca), Don Pasquale (Donizetti: Don Pasquale), Figaro (rossini: A sevillai borbély), Biberach, Tiborc (Erkel Ferenc: Bánk bán), Jágó (Verdi: Otello) etc.

1954-ben, 1959-ben és 1973-ban Liszt Ferenc-díjat, 1962-ben Kossuth-díjat, 1973-ban Kazinczy-díjat, 1986-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, 1998-ban Budapestért Díjat, 1998-ban Magyar Örökség Díjat kapott, 1967-ben kiváló művészi elismerést vehetett át.

Melis Györgyöt a Magyar Állami Operaház és az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyaránt saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

"Nem biztos, hogy lesz méltó utóda"

Marton Éva operaénekes felidézte, hogy sokat dolgoztak együtt Melis Györggyel, a milánói Scalában például együtt énekelték először magyarul Bartók Béla operáját, A kékszakállú herceg várát.
Hangsúlyozta: nagy művészként tisztelte Melis Györgyöt, akitől barátságot is kapott. "Az utóbbi időben kicsit visszahúzódott, mert készült a másvilágra" - mondta.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház volt főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a dalszínház nem pusztán falakból áll, hanem emberekből. Mint mondta, az intézményt olyan "oszlopok" tartották, mint Osváth Júlia, Simándy József és Melis György.
Utóbbi halálával egy nagy oszlop dőlt ki az operaház falai közül - mondta Szinetár Miklós, aki hozzátette: nem biztos abban, hogy Melis Györgynek lesz méltó utóda."

http://www.fn.hu/kultura/20091127/elhunyt_melis_gyorgy/

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

ALAKÍTÁSAI KÖZÜL TALÁN A LEGPAZARABB ROSSINI: A SEVILLAI BORBÉLY CÍMŰ OPERÁJÁNAK CÍMSZEREPE. INKÁBB AZ Ő UTÁNOZHATATLAN FIGARÓJÁT (VAGY A VARÁZSFUVOLA PAPAGENÓJÁT) FOGOM MÉG SOKSZOR MEGHALLGATNI - KÖNNYES BÚCSÚ HELYETT.  ARS LONGA, VITA BREVIS.

 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

UTOLSÓ FELLÉPÉSÉN (2008 JANUÁRJÁBAN TÖRÖKBÁLINTON) A CIGÁNYBÁRÓBÓL ÉNEKELTE (BRILIÁNSAN!) ZSUPÁN, A SERTÉSKIRÁLY BELÉPŐJÉT...

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.