Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aegon-díj 2009

2009.04.07

Tegnapig  szavazni is lehetett a literán. Ma, április hetedikén megszületett a végeredmény: 2009-ben az Aegon-díjat Jónás Tamás kapta Önkétes vak című veresekötetéért.

Talán nem neheztel meg a liter@ a szó és kép szerinti beidézésért :) de most nincs kedvem szerkesztgetni...

A díjról:

"Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző esztendőben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő szépirodalmi művéért. A biztosítótársaság vezérigazgatója elmondta, soha nem volt nagyobb szükség a kultúra folyamatos támogatására, mint éppen most, s a Társaság hosszú távra tervezett e díj megalapításával, a kultúra folyamatos közvetítésével."

Az eddigi díjazottakról:

"A díjat, melyet 2006-ban Spiró György vehetett át a Fogság című regényéért, 2007-ben Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című kötetéért, tavaly pedig Térey János Asztalizene című művéért, az idén Jónás Tamás nyerte el Önkéntes vak című kötetével. "

 

"A díj két összekapcsolódó alkotói elismerés: az irodalmi díjhoz kötődik az AEGON Művészeti Társdíj, amelyre már a díjazott író jelölhet másik magyar művészt. A nettó hárommillió forintos AEGON Művészeti Díjat az alapító társaság vezetői minden évben tavasszal adják át, a nettó kétmillió forinttal járó AEGON Művészeti Társdíjat pedig fél évvel később, ősszel – Jónás Tamás már választott Társdíjast egy másik művészeti ágból, azonban szeptemberig titokban marad, hogy Jeney Zoltán zeneszerző, Vojnich Erzsébet festőművész és Kovalik Balázs operarendező után ki nyerheti el az elismerést."

"A 2009-es AEGON Művészeti Díjról Lévai Balázs, Margócsy István, Széchenyi Ágnes és Vojnich Erzsébet döntöttek – Lévai Balázs elmondta, hogy sokszor találkoztak és beszélgettek a tíz esélyesről, de legkiemelkedőbb munkának végül megrendítő esztétikai élményként Jónás Tamás kötetét választották, közös megegyezéssel."

 

"A „legmegrendítőbb esztétikai élményt nyújtó” kötetről Széchenyi Ágnes így ír: Jónás Tamás kihívóan, szemérmetlenül őszinte és provokatív költő. Költészetével az olvasóra terheli a létét érintő egzisztenciális problémáit, védtelenségét, betegségét, anyagi gondjait, nők melletti magányát és származását. Kötetzáró versében (a hátsó borítón!) egyértelműen pontos felsorolását adja a nyomasztó és állandó küzdelembe hajszoló gondjainak. Az idegen olvasó is felelősséget érez a személyesen ismeretlen költő iránt, amikor az kijelenti, hogy ebben a küzdelemben vesztésre áll. De az egyedüllétnek a versekben látott fokán is van kedve és ereje perlekedni, József Attilá-s gesztussal, szembeszegülni az élet megszokott szerepeivel. Dacosan utasítja el, hogy nemesített fa legyen szépelgők haszonkertjében, hogy versek szolgája legyen, nem akar szégyenlős senkinek jól letagadható senkije lenni. Csakhogy ezek a versek ereszkedő dallamúak, ez a versvilág a rontott életről hoz nyers, erős képeket.
Jónás Tamás költészete emberi és nyelvi küzdelem, hogy kifejezze az általa végletesen tragikusan megélt emberi utat, hogy itt tartsa magát köztünk.”

" A költő 1994 óta publikál, az Önkéntes vak a Magvetőnél a harmadik verseskötete. Elbeszéléseket és kisregényeket is ír. Eddigi kötetei: Ahogy a falusi vén kutakra zöld moha települ (versek, bár kiadó, 1994); Nem magunknak (versek, bár kiadó, 1996); Cigányidők (kisregények, bár kiadó, 1997); Bentlakás (versek, noran, 1999); Bánom, hogy a szolgád voltam (elbeszélések, Romano Kher kiadó, 2002); Ő (versek, Magvető könyvkiadó, 2003); Apáimnak, fiaimnak (elbeszélések, Magvető, 2005); Kiszámítható józanság (versek, Magvető, 2006); Önkéntes vak (versek, Magvető, 2008)." (Idézet vége:)

Jónás Tamás - ÖNKÉNTES VAK

Forrás (ott további információk): http://www.litera.hu/hirek/jonas-tamas-kapta-az-aegon-dijat 

A kötet egyik verse itt a Tabula Candidán is olvasható:

/cikkek/kortars-magyar-koltoktol/Jonas_Tamas_kisirt_szemek_atlantisza

innen  pedig tovább lehet kattintani a Dokkra, ahol a fiatal költő számos korábbi verse is megtalálható: http://dokk.hu/kolto.php?neve=Jónás%20Tamás 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.