Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Janus Pannonius arca

2009.04.05

Egyik hitelesnek tartott ábrázolásához sem hasonlít Janus Pannonius (1434-1472) humanista költő igazi arca, amely apróbb részletektől eltekintve már elkészült a Természettudományi Múzeum antropológiai osztályán.

Janus Pannonius fejszobra az utolsó vonásait kapja ezekben a napokban, de az már most biztos, hogy a korábbi ismereteinkkel, feltételezéseinkkel szemben egy egészen más, rendkívül markáns férfiarc volt az övé" - mondta Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az MTI-nek.
   
Úgy vélte: mostantól a tudósok, kutatók dolga lesz, hogy az igazi Janus-arcot összevessék a korábbi ábrázolásokkal, illetve annak alapján keressék a költőt, hátha mégis megörökítette őt valahol egy középkori művész.
   
Fabényi Júlia utalt rá, hogy a most elkészült arcmás azért tekinthető a leghitelesebbnek, mert az a tavaly októberben, a pécsi székesegyházban újratemetett költő koponyájának precíz másolata alapján számítógép segítségével, a legmodernebb arcrekonstrukciós eljárással készült.
   
A leírások szerint a humanista költő ült modellt a XV. században Andrea Mantegna olasz festőművész Férfiportré című képéhez és valószínűleg Janus Pannoniusról mintázott meg egy padovai freskót is."

(Ő volna Janus?? Ezt a portrét ugyanis Mantegna festette, és a cím is egyezik..)
   
(Idézet folytatása:)

"Janus Pannonius valószínűleg 1458 nyarán ismerkedett meg Andrea Mantegnával (1426-1506), a kiváló portréfestővel, aki a költő Andrea Mantegna padovai festő dicsérete című versének tanúsága szerint megfestette őt barátjával, Galeotto Marzióval, kettős arcképet készítve róluk. A kép mára elveszett. Emellett a pécsi Dómmúzeumban őriznek egy fiatal apostolt ábrázoló szobrot, amelyet valószínűleg ugyancsak Janus Pannoniusról mintáztak.
   
Fabényi Júlia közölte: Janus Pannonius hiteles fejszobrát várhatóan egy hónap múlva a nagyközönség is megtekintheti Pécsett, a Régészeti Múzeumban.

 

Forrás: http://www.pecsinapilap.hu/?id=38934 

Közben megleltem a szenzációs Janus-honlapot, nem akármilyen főoldal- címmel:

JANUS PANNONIUS E-DIGITÁLIA FÖLDJÉN  

("Eddig Itália földjén termettek csak a könyvek" stb....)

Az OSZK által kitalált, működtetett és tartalommal megtöltött Janus-oldal (az évfordulós ünnepségek, az újratemetés után) nem várt és fantasztikus ráadás: a digitális 21. század méltó tisztelgése a nagy humanista költőzseni előtt. Itt bővebben olvashatunk - Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész tollából - a Mantegna-féle Janus-ábrázolásokról is.

http://www.januspannonius.hu/ 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.