Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irodalmi Nobel-díj 2008

2008.10.12

Jean-Marie Gustave Le Clézio 

Jean-Marie Gustave Le Clézio (1940)

 

Jean-Marie Gustave Le Clézio 1940-ben született Nizzában, angol apától és breton anyától, akik mindketten Mauritius szigetéről származnak. Gyerekkorában évekig élt Afrikában, Nigériában, ahol apja katonaként dolgozott. Nizzában irodalmi tanulmányokat folytatott, majd a londoni és a bristoli egyetemen dolgozott.  Jelenleg Amerikában, Albuquerque-ben tanít.  Magas, szőke, kék szemű, "elegáns cowboy-kinézetű fotogén alkat" - mondja róla a Libération újságírója. Becenevei között szerepel a "nomád író", "városi indián" és a "csodálatos panteista". 1985 óta ő az első francia író, aki elnyerte a díjat, igaz 2000-ben is volt szoros francia kötődésű díjazott, Gao Xingjian kínai szerző, akit üldözött a kínai rendszer: 1987-ben elhagyta Kínát és Franciaországtól kért és kapott politikai menedékjogot és lett francia állampolgár.

 
1980-ban nagy áttörést jelentett a Sivatag (Désert) című regénye, amely az észak-afrikai elveszett kultúrák és Európa kontrasztját mutatja be a nem szeretett bevándorlók szemszögéből. Ettől kezdve a nagyközönség is kegyeibe fogadta. 1994-ben őt választották meg a legnagyobb francia nyelvű írónak. Csodálója Stevenson és Joseph Conrad művészetének.
 
Már hétévesen könyvet írt a tengerről, első regénye 23 éves korában jelent meg Le Procès-Verbal A jegyzőkönyv ) címmel, amelyért 1963-ban Renaudot-díjat kapott.  A regény eddig nem jelent meg magyarul, főszereplője, Adam Pollo érzékeny fiatalember, aki a városban sétálva hosszú monológokban fejti ki véleményét a társadalom érzéketlenségéről, végül pszichiátriára kerül. A regényt gyakran hasonlítják Camus Közönyéhez és Sartre Undorához.  Az ezt követő évtized írásaival próbál lázadni egy olyan társadalom ellen, amelyben az erőszak és a pénz határoz meg mindent.  
 
1967-ben katonai szolgálatát Thaiföldön tölti, ahonnan elküldik, mert erőteljesen bírálta a gyerekprostitúciót. Mexikóba vezényelték, hogy ott fejezze be a katonai szolgálatát, majd a Latin-Amerikai Intézetben (Institut d'Amérique Latine) dolgozik.  Ekkor lesz indián kultúra szenvedélyes rajongója. A mexikói indián történelem és mitológia annyira megragadta, hogy e témából írta történészi disszertációját. Ez az élmény mély benyomást tesz az egész életműre, megváltoztatja világlátását. 1970 és 1974 között az emberas és waunanas indiánok között él a panamai dzsungelben. Pótolhatatlan emberi, kulturális, misztikus tapasztalatot jelent számára ez a négy év, amely új, lecsendesült, sugárzó embert, új írót formál belőle. Azóta erre a filozofikus harmóniára törekszik írásaiban és életében is.
 
A Svéd Akadémia indoklásában kiemelte, hogy  Le Clézio nem tipikusan francia író, mivel írásaiban éppen a különböző nemzetek közötti harmóniára törekszik, egyesíti  az őt ért különböző kulturális hatásokat. Éppen ezért nem lennének helytállóak azok  az akadémia döntésére vonatkozó esetleges bírálatok, miszerint megint egy nagy nemzet szerzője kapta a díjat. Az akadémia jellemzése szerint Le Clézio a szakítás, a poétikai kaland, az érzéki elragadtatás írója, távoli kultúrák értékeinek felfedezője.  
 
Klasszikus, egyszerű, ám kifinomult, színes írói sítus jellemzi. Több mint harminc könyve jelent meg eddig, köztük novellák, esszék, regények, mesék, indiai* mítoszok fordításai, publicisztikái jelentek meg, a materialista nyugat kritikusaként tartják számon, aki folyamatosan a szegények és a kirekesztettek védelmében emeli fel hangját. 
 

Magyarul a Szerelmesek éjszakája - Mai francia elbeszélők című, 1967-es francia novellaantológiában jelent meg először (Gyalogember című novella, Bajomi Lázár Endre fordításában). Majd 1968-ban a A láz ( La Fièvre)   című regénye, 1970-ben  A háború (La Guerre, ford: Rónay György) című regénye jött ki az Európánál, 1975-ben jelent meg a Terra Amata című regénye Tellér Gyula fordításában, aztán nagy kihagyás után 1998-ban jelent meg az Aranyhalacska szintén az Európánál. Legújabb magyarul megjelent munkája a 2003-as Körforgás (Révolutions) című önéletrajzi regénye, amely 2006-ban jelent meg az Európánál.

 

*Nem véletlenül indiánt akart mondani a litera szerkesztője?

Forrás: www.litera.hu 

 

 

 Bővebben

http://hu.wikipedia.org/wiki/Jean-Marie_Gustave_Le_Cl%C3%A9zio 

http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2008/index.html

http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/l/jeanmarie_gustave_le_clezio/index.html 

Láz című novelláskötete - anno - kedves olvasmányom volt. Mivel a neten semmi nincs tőle magyarul, kénytelen leszek a kötet legrövidebb novelláját begépelni ide. Persze csak azt, ami előkeríthető eredetiben is. De hát ez nem egyszerűen Crtl c - Crtl v, hanem kissé több idő...

 

Forrás: AFP

 

www.origo.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.