Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy - valóban - csodálatos színésznő

2008.09.20

Emma Thompson Photo

 

"Rájössz, hogy meghalsz te is" -

Emma Thompson színésznő, író


Ha kellene hozzá apropó, hát a megjelenésünk napján kezdik forgalmazni nálunk DVD-n a tíz évvel ezelőtt Alan Rickmannel forgatott thrillerét, Az áruló csókját. A kétszeres Oscar-díjas brit színésznővel, a Carrington, a Felforgatókönyv, az Értelem és érzelem vagy az Apám nevében 49 éves sztárjával Londonban beszélgettünk.

*
Magyar Narancs: Nézze el nekem az udvarlást, de soha nem akart gyönyörű nőket játszani?


Emma Thompson: Soha nem élt efféle ambíció bennem. Furcsa, velem mindig ez történik, mint magával, az emberek felkiáltanak, amikor meglátnak: "Maga sokkal jobban néz ki az életben!" Fél életem azzal ment el, hogy varangyos békákat játszottam! Csakhogy a színészet nem szólhat pusztán a kinézetről. Annyi erőfeszítésbe kerül, hogy az ember gyönyörűen nézzen ki minden egyes beállításban. Nem mindegy, hogyan tartjuk a fejünket, honnan jön a fény, és így tovább.

MN: Mindig így volt vele?


ET: Amikor Cambridge-be jártam, éppenséggel borotváltam a hajam, és bugygyos ruhákat hordtam. Próbáltam kivonni mindazt a forgalomból, ami nőies bennem. Ez persze a feminista indulataimnak volt köszönhető. Sokáig úgy öltöztem, mint egy földrajztanár. Most már nagyon-nagyon nem érdekel, hogy mit gondolnak a külsőmről az emberek. Sőt, olyan szinten hagy hidegen a dolog, hogy van egy sminkes barátom, akire már azt is ráhagyom, ha úgy kidekorál, mint egy matuzsálemi Barbie babát!


MN: Távol tartotta magát a hollywoodi dömpingfilmektől. Túl sok "komoly" forgatókönyvet kapott?


ET: Meryl Streepnek valószínűleg Amerika összes filmszerepét elküldik. Nekem nem.


MN: Valahogy csak bekerült egy Schwarzenegger-vígjátékba, a Juniorba. Mit keresett ott?


ET: "...Hogy mennyire élveztem azt! De az egyik sajtótájékoztatóján egy spanyol újságíró azt kérdezte: "Nézze, tényleg nagyon szeretem, amit csinál, de mi szüksége van egy ilyen szerepre?" Azt válaszoltam: "Ön túl komolyan vesz engem."


MN: És a Harry Potter?

ET: Csak a lányom, Gaia miatt vállaltam. Jobb jegyet kap miatta a suliban. Tényleg!


MN: Amikor megkérdezték, miért nem költözik Hollywoodba, azt felelte: most, amikor végre sikerült befejeznie konyhája felújítását a londoni otthonában? Jobb indoka nincsen?

ET: De van, a jetlag.


MN: Íróként is jegyzik. Oscart kapott forgatókönyvért (Értelem és érzelem), írt tévéfilmeket. A Felforgatókönyvben írót játszott. Csak nem önmagát?


ET: Tudok én mindent az írók viselt dolgairól, de különösen az ihlet nélküli vergődésről. Fekszel a földön, siránkozol, de nem jön egy sor se. Viszont azt a szerepet azért vállaltam, hogy végre teli tüdőből dohányozhassak!


MN: Nekem az egyik legkedvesebb szerepe a Pulitzer-díjas színdarabon alapuló Wit - Fekete angyalban a gyógyíthatatlan daganattal küzdő irodalomprofesszor, aki szembenéz a közelgő halállal. Megváltoztatta a film a mulandósághoz fűződő kapcsolatát?


ET: Az ember öregszik, ez egyszerű, mint egy pofon. Egy bizonyos életkorig halhatatlannak érzed magad. És úgy negyven körül hirtelen rájössz, hogy nem is így van. Mint amikor jól gyomron vágnak. Levegőt sem kapsz egy pillanatra. És nagyon kemény az átállás. Igazából nem sok köze van az évszámokhoz, csak felismered, hogy egy nap te is meg fogsz halni. A Wit arról szól, hogy a halál fel is oldozhat. Hogy a halál közeledte kaland, ami olyan dolgokra vezethet rá, amelyeket sosem tanultál meg az életedben. Hogy a halállal félelem nélkül kell szembenézni. Vagy félelemmel, mégis bátran.
Az áruló csókjáról írott kritikánk a Visszhang rovatban olvasható.

Kriston László

Forrás:   http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16632

 

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

 

 

EMMA THOMPSON ÁTVESZI AZ OSCAR-DÍJAT (1993) AZ A.M.FORSTER REGÉNYÉBŐL KÉSZÜLT "SZELLEM A HÁZBAN" (HOWARDS END) CÍMŰ FILM LEGJOBB NŐI FŐSZEREPÉÉRT. OLYAN SZTÁROKAT ÜTÖTT KI, MINT CATHERINE DENUEVE, MARY MCDONNELL, MICHELLE PFEIFFER ÉS SUSAN SARANDON...

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

 

 

 

EMMA THOMPSON CSODÁLATOS ALAKÍTÁSA A NANNY MACPHEE (VARÁZSDADA) CÍMŰ 2006-OS FILMBEN. EZ VOLT A MAGYAR NYELVŰ ELŐZETES.

TOVÁBBÁ: http://www.perfectpeople.net/celebrity-star/382/emma-thompson.htm 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.