Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem is naptárkő a híres azték naptárkő...

2008.07.12

 

A híres azték „naptárkő”

 

Kiicsinyített, de még mindig nagy (és jó nehéz)  kerámia-másolata évtizedek óta szó szerint a fejünk fölött lóg a falon, a franciaágy fölött. Nászajándékba kaptuk. Csinos darab, többször elgondoltam, mi történne, ha az acélkampó elfáradna a betonban, vagy a beton fáradna el az acélkampó feszítésétől, vagy a fakanál nyelével vetekedő erős tipli gondolná úgy egy szép napon, hogy.... Szóval: mi történne, ha..... De hagyjuk. A  Fatum tényleg nem a mi dolgunk. Nézzük inkább a naptárkövet! Ezt a szép fotót találtam a neten, rövidke magyarázattal.

 

"Ez a 25 tonnás, három és fél méter átmérőjű kőtömb az azték főváros, Tenocstitlán templomkörzetében állt mindaddig, míg a város meghódításakor a spanyolok el nem ásták. 1790-ben bukkantak rá a mexikóvárosi katedrális építői, majd szimbólumai láttán naptárkőnek nevezték el. Eredetileg azonban az elfogott harcosok rituális harcának kelléke volt: áldozókő.

 

A középső korongon látható alakok azt a négy korábbi világkorszakot jelképezik, amelyek az azték mitológia szerint korunkat megelőzték. A központi alakok körül, a ciklikus idő szimbólumaként, az azték napok húsz jelének gyűrűje látható, a további gyűrűkön pedig nagyobb időegységeket ábrázoltak. A naptár kezdő időpontja i. e. 937 körüli, a Nap-, a Hold-, és a Vénusz-naptárat egyesítette magában, melyen több ezer évet, az üstökösök mozgását, valamint az áradások idejét is nyilvántartották. A kő minden részlete jelentést hordoz, mivel nem egyszerűen naptár vagy áldozókő volt, hanem az azték időszemlélet és világkép szimbolikus ábrázolása, és a rajta elvégzett rítusokkal vált az azték világnézet teljességének megtestesítőjévé."

(Próbálok még anyagokat keríteni róla...)

Forrás: http://www.ujakropolisz.hu/kezmuvesseg

***********************************************************************

Van egy rövid videó az azték matematikáról. Csak villanások, igaz, de a végén felsorolt webhelyeken haladva tovább lehet tájékozódni. Íme:

 

***********************************************************************

 Kiegészítésül érdemes belehallgatni a San Antonio Vocal Arts Ensemble (SAVAE) zenéjébe! Ők az autentikus AZTÉK zenei motívumokat ötvözik a modern mozgás- és táncszínház elemeivel. A videó készítője nagyon kreatív!