Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


100 éve született Szentkuthy Miklós

2008.06.02

   1973 

 

Ma 100 éve, 1908. június 2-án született, és 20 éve (1988. július 18-án) halt meg - vagyis lett halhatatlan - az egyetemes magyar irodalom egyik legérdekesebb, valóban besorolhatatlan regény-, esszé- és memoárírója, kiváló műfordítója, a magyar próza (és közoktatás:) igazi fejedelmi "fenegyereke" és komédiása: Szentkuthy-Pfisterer Miklós...

 

Első nagy, ifjúkori művének címlapja

 

 

Irodalmi "sasfészek": az író egykori otthona Budagyöngyén,

ma a Szenkuthy Miklós Alapítvány székhelye

 

A képek forrása, ahol további érdekességek olvashatók az íróról és az írótól:

 

http://szentkuthymiklos.hu/

 

A honlap, természetesen, négy nyelvű - méltón az író ismertségéhez, enciklopédikus műveltségéhez és pazar nyelvtudásához. Az ifjúkori nagy műről elnevezett Prae Portál szerkesztői egy Szentkuthy-emlékkiállításról is írnak. Elérhető alább:

 

http://www.prae.hu/prae/news.php?menu_id=0&aid=909 

 http://www.pim.hu/object.0c3ac965-e5b3-49b4-b64c-efb66f0361c1.ivy 

 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ennek a kivételes írónak a megismerését. Gimnazistaként a kerületi fiókkönyvtárban csak két könyve volt meg: a Divertimento, de azt valaki kivette előttem, és vissza se hozta, valamint az Arc és álarc, ezt vettem ki én, de - sajnos - visszavittem. Az íróról egy akkori átlagos olvasó a világon semmit nem tudott. Agyonhallgatták, hogy ki is ő tulajdonképpen. Nagy műveltségű debreceni haverom, Long viszont minden elérhető és nem elérhető művét ismerte, nem tudom hogyan, honnan jutott hozzájuk, de említésük pillanatában már nem voltak nála ezek a könyvek. Szóval: Sz.M. sokáig rejtőzködött - előlem legalábbis.  

Mikor végre kiadták  Prae I-II.-t, néhány "ülésben" felfaltam. Nehéz, de hihetetlenül gazdag (sőt megkockáztatom: valódi figyelem és elmélyedés esetén szórakoztató) olvasmány. A még kamaszfejjel behabzsolt Arc és álarc (Sz.M. Goethe-regénye) teljesen megváltoztatta bennem mindazt, amit addig az ún. "életrajzi" művekről gondoltam, de akkor még nem tudtam, hogy azért, mert ez  a mű legalább annyira Sz.M. "életrajza", mint a német költőfejedelemé... A már felnőtt fejjel olvasott, öregkori remekek közül az Iniciálék és ámenek valamint (az író szellemes rövidítését átvéve) a bennfentesek által frihi-nek becézett Frivoltiások és hitvallások: páratlanul remek olvasmányélmények voltak számomra.

Az életnyi életműdarab: A Szent Orpheusz Breviáriuma I-V. most kezd érdekelni igazán, mert már "befejezett", és nem lesz több része. Persze csak annyira "befejezett", mint az életünk, vagyis semennyire. De minthogy már nem folytatható, a maga lezáratlan lezártságában meg kell ismerni, már csak azért is, mert Szentkuthy végig ezt tartotta élete főművének. És ezt a főművet még nem ismerem...

 

Informatív és tömör Balla D. Károly blogbejegyzése:

 

http://bdk.blog.hu/2007/07/03/szentkuthy_miklos_szenvedelye 

 

Valamint nagyon érdekesek Szentkuthy avatott ismerőjének, Fekete J. Józsefnek az írásai, melyekből sokat megtudhatunk az íróról:

 

http://hhrf.org/netpansip/ungparty/doku/f/fekete_jj/02szentkuthy_utazasai.htm 

http://hhrf.org/netpansip/ungparty/doku/f/fekete_jj/02halaltanc.htm 

http://hhrf.org/netpansip/up/szerz/fjj/04/alarc_nelkul_i.htm 

 

Egyelőre ennnyi....

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Létezésünk ösvénye

(Archon, 2009.01.07 16:57)

Kegyelem által megvan!!!