Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Föld napja 2008

2008.04.22

1990 óta Magyarországon is megünnepeljük a Föld Napját, minden év április 22-én. Idén is országszerte rendeznek programokat.  Mindenkinek, aki kultúrembernek vagy "csupán" embernek érzi magát, elemi kötelessége (mellesleg létérdeke), hogy a maga tehetségével és eszközeivel óvja, védje, őrizze, szépítse és gyarapítsa ezt a sok sebből vérző, szegény bolygót: a dolgok mai állása szerint - egyedüli lakhelyünket....  


Forrás: NASA
Ajánlat
Föld Napja Alapítvány
Earthday.gov
Föld Napja 2006 - Rendezvények országszerte
Ajánlat
A Szentföld a nagyhéten - a hét műholdképe
Gyengül a vulkáni hűtőhatás
Vízkímélő tippek a Víz világnapján
Képekben a vízválságról
Gyorsul a grönlandi jég olvadása

A Föld Napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor, amelyen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára, illetve tiltakozzon a vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen.

Denis Hayes és társai mintegy húsz évvel később Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld Napját.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. A felhívásra hazánkban is megalapították a Föld Napja Alapítványt, és 1990 óta itthon is egyre többen érzik úgy, hogy legalább ezen a napon tenniük kell valamit környezetük érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatokon vesznek részt, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek..

FORRÁS: [origo]

Budai Béla filmoperatőr kisfilmjének rövid részlete az alábbi linkre kattintva látható:

http://www.kulturalis.tv/filmmuveszet/budai-bela/a-fold-napja-2008.html 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.