Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Blogféleség

Cikkek

Nem is naptárkő a híres azték naptárkő...

2008.07.12

 

A híres azték "naptárkő"

 

Vad mezőkön...

2008.06.22

Az ember néha ottragad a képernyő előtt, és "horgára" akad egy-egy érdekes vagy értékesebb film. A Hallmark csatorna - bevallottan - színvonalas szórakozást igyekszik nyújtani nézőinek. Nem minden esetben, de sokszor sikerül. Több kiváló filmdrámát vetítettek az utóbbi időkben, de a színvonalas thrillerben is elég választékos a kínálatuk. Sokan fanyalognak, hogy egy-egy film többször ismétlődik. Ám ez inkább jó, mint rossz, hiszen ha utólag jön rá az ember, hogy érdekelte volna valami, de lecsúszott róla, más időpontokban megnézheti... A You Tube-ról beágyaztam a bejegyzés aljára, de "csak" eredetiben és több részletben van meg. Jó hallás utáni nyelvgyakorlást!

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Blogféleség | Hozzászólások: 0

Nyugat-kiállítás: PIM (kiegészítéssel)

2008.06.15

Április 29-én végre valahára sikerült eljutnom a Petőfi Irodalmi Múzeum "100 éves a Nyugat' című kiállítására. Három-négy óra kevés a megtekintésére , de nagyon-nagyon megéri rászánni többször több időt a nagyszabású tárlatra, mely december 31-ig csodálható meg a Károlyi-palotában. (1053 Bp. Károlyi Mihály utca 16.  - 06-1-317-36-11)

 

Meghalt Sánta Ferenc

2008.06.06

"A Magyar Írószövetség tudatta, hogy 2008. június 6-án elhunyt Sánta Ferenc Kossuth-díjas író. Sánta Ferenc 1927. szeptember 4-én született Brassóban; regényeivel és novelláival keltette fel kora irodalmi érdeklődését, Az ötödik pecsét című paraboláját, Húsz óra című regényét és más alkotásait is megfilmesítették; 1973-ban kapta meg a Kossuth-díjat. Temetéséről később intézkednek."

 

Nekikészülődés...

2008.06.05

Itt a nyár, a szabadságolások: egy rövid megállás a rohanásban. Végre talán nekifoghatok a reneszánsz évhez méltó, válogatott képanyag összállításának. Hasonlóképpen érdekes lesz a világ- és a magyar költészet végigpásztázása is - reneszánsz alkotók között szemelgetve, de úgy, hogy közben épüljön, gyarapodjék a többi megkezdett "projekt" is...

 

100 éve született Szentkuthy Miklós

2008.06.02

Ma 100 éve, 1908. június 2-án született az egyetemes magyar irodalom egyik legérdekesebb, valóban besorolhatatlan regény-, esszé- és memoárírója, kiváló műfordítója, a magyar próza (és közoktatás:) igazi fejedelmi"fenegyereke" és komédiása: Szentkuthy Miklós...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Blogféleség | Hozzászólások: 1

100 éves a Nyugat (1908-1941)

2008.05.31

 

Ez a webes pseudo-facsimile az OSZK (Országos Széchényi Könyvtár) szenzációs ötletének, a 100 éves Nyugat "honlapjának"  ízléses, szellemes, praktikus megvalósulása. Egy kattintásra azonnal elérhető minden, ami a Nyugattal kapcsolatos, ide értve a nyugatosok műveit is. A  webhely így valóban méltó centenáriumi tisztelgés a megismételhetetlen irodalmi orgánum előtt. Érdemes jobb egérkattintással új ablakban nyitni azt, ami éppen érdekel minket. Művek, hangok, képek: minden egy helyről azonnal elérhető. Splendid!

 

Rögös az út a csillagokig...

2008.05.25

Per aspera ad astra (azaz) Rögös az út a csillagokig... (Lucius Annaeus Seneca)

 

Ajaj...

2008.05.20

Kezdetben vala a KHAOS (Stilizált ábrázolása látható fent). Nagy feszültség (nagyfeszültség?)kis dolgok miatt...

 

Veszíts el egy könyvet!

2008.05.10

olvasas1.jpg (m)

Az Justh Zsigmond Városi Könyvtár (Orosháza) fiatal könyvtárosa, Buzai Csaba zseniális ötlettől vezérelve a közelmúltban (2008.03.25.) országos mozgalmat indított el VESZÍTS EL EGY KÖNYVET címmel. A játék alapötlete egy olvasójuk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Az akció fejleményeiről a könyvtár honlapján belül blogot is vezetnek. Erről a nem akármilyen ötletről alább bővebb anyag is található, sőt: aki akar, csatlakozhat is az ELVESZÍTŐK immár több ezres táborához...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Blogféleség | Hozzászólások: 1

Anyák napja

2008.05.04

 

Nekem már tíz éve halott az ÉDESANYÁM, Král Julianna Amália, mégsem mondhatom, hogy nincs. Ő mindig itt van velem, minden döntésemnél, minden sorsfordulómnál, de még a reggeli kávéfőzés közben is. Naponta érzem markáns JELENLÉTÉT: erős (férfit is meghazudtoló) jellemének, okos lényének, eleven szellemének, egyszersmind sebezhető, becsapható, naiv szívének minden rezdülését és - a gének titkos útvesztőin keresztül - rám hagyományozott ÖRÖKSÉGÉT. Míg én élek, ő - él. Jóllehet rövid, de vitathatatlan halhatatlanság... Hamvas Béla szavaival: "nevezetes névtelenség".

 

A Föld napja 2008

2008.04.22

1990 óta Magyarországon is megünnepeljük a Föld Napját, minden év április 22-én. Idén is országszerte rendeznek programokat. .. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Blogféleség | Hozzászólások: 0

Egy este Antigonéval

2008.04.10

   

Kilenc évadon átívelő klasszikus:  Antigoné a Térszínházban...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Blogféleség | Hozzászólások: 2

Lapozgatok...

2008.04.08

Magyar nyelv és irodalom - Érettségi tudástár közép- és emelt szintre (Fábián László - Osztroluczky Sarolta) 

Aranypor egy érettségi példatár 171. oldalán... A költemény után a költőnő társa, férje: Lengyel Balázs reflektál Szitás Erzsébet tanulmányára. Mindkettő olvasható a vers után. A két reflexiót nagyon édekes (és főleg tanulságos) "élet és tudomány" vonatkozásában olvasni, majd összevetni....

 

KAΘAPΣIΣ

2008.03.31

 

 

Nézőművészeti Főiskola. Szatíra egy részben. A Tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátéka a Vidám Színpadon. Szerző: Tasnádi István (1970).  Szereplők:  Vancsók Márió: Scherer Péter (1961),  Szagolnyák Imre: Mucsi Zoltán (1957), Színházi Lacika: Katona László.  Rendezte: Árkosi Árpád.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »